top of page

Kendimizi geliştirelim

Kişisel gelişim öğretilerinin çağımızda yaygınlaşmasıyla birlikte büyük düşünme, olumlu düşünme gibi kavramlar bizlerin hayatına girmiş durumda.

İstediklerimize sahip olmak istiyor ve olumlu olumlu düşünmeye çalışıyoruz ama neden olmuyor ki?

Ve kafalarımızdaki en büyük soru işareti şu: “Ama neden hayatım değişmiyor ki ? O kadar da olacağına inanıp olumlu düşünmüştüm!”

Anlamamız gereken şu ki Olumlu düşünme bir yaşam biçimi, hayata bakış stili… Olumlu düşünüyorum ama neden olmuyor” diyenler “neden olmuyor” sözünün bir olumsuzlama olduğunun farkında değiller… Olumlu düşünenler “nasıl?” diye sorarlar. Olumsuz düşünenler “neden benim başıma bunlar geliyor?” diye sızlanırlar. “Evet ama” dediğinizde bilin ki olumsuzluk sizin pusulanız olmuş.

Çünkü ama bağlacı olumsuzluğa götüren bağlaçtır.. Olumlu düşünüyorum ama… 🙂 Sizinde belki başınıza gelen küçük bir öykü Evde bütün gün boyunca ideal otomobiline kavuşabilmek için olumlama yapmıştı ve hayal kurmuştu Mert Bey… Secret filmindeki o sahne gibi havaya sıçrayarak “o araba benim” dedi ve sonra arkadaşıyla randevusuna gitti. Yolun kenarında bir kafeye oturup sohbete başladılar. Hayalini kurduğu araba yolun kenarından geçti ve o sırada Mert Bey arkadaşına “şu arabayı çok istiyorum” dedi “hep onun hayalini kuruyorum”. Bu sözle farkında olmadan bilinçaltına yeni mesajı kodladı ve evde yaptığı olumlama ve hayallerin boşuna gittiğin farkına varmadan, “o arabayı çok istiyorum” demekle “ona sahip değilim” mesajını verdi bilinçaltına.

Olumsuz düşündüğümüzün farkında değiliz aslında tüm mesele bu.

Bir kaç olumlamayı evde tekrarlayarak olumlu düşündüğümüzü sanıyoruz. Farkında ol… Düşüncelerin cidden farkında ol. Onları izle kardeşim uzaktan gerçekten olumlu mu değil mi. Olumlu düşünme 2 şekildedir;

Birincisi, sahip olduğunuzu onaylarsınız. Örneğin: “Honda Civic sahibiyim” dersiniz ki bu yolu pek tavsiye etmem… Gerçeklikten koparır çünkü… ve kendinizi buna inandıramazsınız. O arabaya sahipseniz niye geçen gece yolda arkadaşınızla evinize gidebilmek için otobüsün gelmesini bekliyordunuz?

Deneyimleriniz ona sahip olmadığınızı inkar eder.

İkincisi, hedef belirleyerek olumlu düşünmektir. Bu en makul ve doğru yoldur. Bu yolda sahip olacağınızı onaylarsınız:  “1 yıl içinde ne yapıp edip bu otomobile sahip olacağım.” Bir yolunu bulacağım… “Her şeyi yapmaya hazırım” şeklinde hedef belirlersiniz. Şimdi elinize kağıt kalemi alın ve ileriye tarih atarak (belirlediğiniz tarihi çok ileriye atmayın sizi motive edecek ve harekete geçirecek bir zaman dilimi olsun) ideallerinizi ve buna götüren yolları yazın ve isteğinize ulaşmak için küçük bir adım atın… 1. hedefim………şu tarihte ulaşacağım 2. hedefim……….şu tarihte ulaşacağım Ajandanıza eylem planlarınızı yazın. (4 Y kuralı) Y apacaklarınızı Y azın, Y azdıklarınızı Y apın ve unutmayın söz uçar yazı kalır. Bir defa yazmak bin defa düşünmek gibidir. Bu çalışmaları zaten başarılı ve mutlu insanlar yapıyor. İnanmıyorsanız sorun 🙂

Başarılı insanların özgeçmişlerini okuyun siz de çok şaşıracaksınız.



10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Öğretmenlikte yeni pediatrik yaklaşımlar

8 PROAKTIF SINIF YÖNETİMİ STRATEJİSİ Dersi bölen davranışları, olup bittikten sonra ele almak yerine, gerçekleşmesini daha az mümkün kılacak koşulları oluşturmak daha verimli olabilir. Burada öğretmen

Yeni web2 aracımız

Proje tanıtımı için yeni web2 aracımız https://littlebirdtales.com/tales/view/story_id/755527

bottom of page