top of page

Pozitif Düşünme Teknikleri



Her günün bir öncekinden mutlu geçmesini ister misin? Kim istemez ki! Sen de daha mutlu ve her gününü dolu dolu yaşamak istiyorsan pozitif düşünmeyi bir alışkanlık haline getirmelisin. Mutlu bir hayat sadece pozitif düşünce yapısıyla ilgilidir ve inanıyorum ki herkes ruhen, duygusal anlamda ve zihinsel anlamda kendini pozitif düşünmeye eğitebilir, kendi içsel gücünü arttırıp daha mutlu yaşamanın yollarını öğrenebilir. Pozitif düşünceyi hayatınızın bir parçası yapmak için sahip olduğunuz güce inanmanız gerekmektedir. Önemli olan tek şey inanmanız! İnanırsanız her zorluğun üstesinden gelebilirsiniz. Tek yapmanız gereken olumsuz düşüncelerinizi bir yana bırakıp kendinizi olumlu düşünmeye yönlendirmek.


1. Öncelikle pozitif olmaya gayret edin

Sürekli aklınızda yapamam gibi düşünceler var ise, ilk iş bu düşüncelerden kurtulmanız gerek. Bu tarz olumsuz düşünceler sizi aşağı çekmekten başka bir işe yaramazlar.

Öncelikle olumsuz düşünceler yerine kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak düşünceler edinmelisiniz. Kendinizi “yapamam” düşüncesinden kurtarın ve elinizden gelenini en iyisini yapacağınızı düşünün.

2. Tüm olumsuz düşüncelerden kurtulun

Olumsuz duyguların sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Güzel günler çok yakın ve tek yapmanız gereken şey denemek. Olumlu düşünmeyi kendinize bir alışkanlık haline getirin ama bu değişimin öyle bir anda olmasını da beklemeyin-sadece deneyin. Gün içerisinde bir kaç saat bile olsa bu düşüncelerden uzaklaşmanız, başlangıç için ufak ama hayatınız için büyük bir adım olacaktır.

3. Hayatınızdaki negatif şeylerin yerine başka şeyler koyun

Gün içinde zihninizde olup bitenler, aslında nasıl düşündüğünüzü ve nasıl hissettiğinizi belirler. Bu yüzden zihninizin içinde olup bitenleri sorgulamaya başlayın. Kendinize şu soruyu sorun: Hayatımdaki 3 olumsuzluk kaynağı neler? Bu, size yakın birisi de olabilir, sürekli ziyaret ettiğiniz bir internet sitesi veya uygulama da olabilir, bir televizyon programı da olabilir, bir şarkı da olabilir. Sonra yeni bir sayfa açın ve hayatınızda bu üç şeyle daha az vakit geçirmek için neler yapabileceğinizi sıralayın. Kendinize bir eylem planı çıkarın ve önümüzdeki bir hafta boyunca bu planı uygulayın.

4. hayattan memnun ol

Hayatta sahip olduğumuz küçük şeylerden bile memnun olup şükretmeyi öğrenmeliyiz. Belki banka hesabında milyon liraların yoktur ama büyük olasılıkla bir ailen, çocukların, arkadaşların, işin ve en önemlisi özgürlüğün elinde ve bunlar için memnun olmalı şükretmeyi unutmamalıyız. Belki de en önemlisi sağlığımız yerinde. Kendimizi kötü hissettiğimiz ve demoralize olduğumuz zamanlarda hayata karşı isyankar olur her şeyden şikayetçi oluyoruz, fakat yukarıda saydığım sahip olduğumuz önemli şeyleri unuttuğumuz için böyle düşünmeye ve isyankar olmaya başlıyoruz. Pozitif düşünce yapısını bir alışkanlık haline getirmenin en önemli aşamalarından biri hayata karşı isyankar olmamak ve memnun olma halimizi sürekli devam ettirmektir.


5. ilham verici kitapları okuyun

Eğer kitap okuma alışkanlığın varsa seni hayata karşı güçlendirecek olan pozitif olmayı sana unutturmayacak ve seni hep bir sonraki basamağa karşı hazırlayacak olan kitapları okuyabilirsin. Eğer kitap okumaktan hoşlanmıyor ve eski moda buluyorsan, sen de çeşitli blogları ve bu konuda gazete, dergide çıkan yazıları okuyabilirsin. İnternet ortamında tonlarca pozitif düşünceyi alışkanlık haline getirmenin yollarını anlatan yazılar var ve bir çoğu işe yarıyor. Tek yapman gereken okumaya başlamak ve yazılanlara güvenmektir. Her gün on on beş sayfa kitap okumak ya da günlük belirlediğin yazıları ya da söyleşileri okumak ve bunu her gün kesinlikle yapmak senin için çok iyi bir başlangıç olacak ve pozitif düşünmeyi hissetmeye başlayacaksın.

6. Düzenli egzersiz yapın

Negatif düşüncelere kapılıp zor günler geçirdiğiniz zamanlarda, 20-30 dakikalık bir egzersiz bile kafanızın içindeki düşünceleri değiştirmenize yardımcı olabilir. Egzersiz sırasında içinizde biriken gerilim, endişeli düşünceler dağılır ve kendinizi daha güçlü hissetmeye başlarsınız. Zihninizi odaklama becerinizi geliştirir. Bu da olaylarla başa çıkma gücünüzü artırır.



7. Pireyi deve yapmayı bırakın

Ufacık meseleleri, zihninizin içinde büyütmekten, hayatınızın sorunu haline getirmekten vazgeçin. İlerlemek istiyorsanız ve endişelerinizin, korkularınızın hayatınızı ele geçirmesini istemiyorsanız bundan vazgeçin. Bir şekilde pireyi deve yapmaya başladığınızı hissettiğinizde kendinize şu soruyu sorun: Bu sorun 5 yıl sonra hala hayatımda olacak mı? Ya da 5 ay sonra?


8. Şükredin

İnsan hayata olumsuz bir çerçeveden baktığı zaman, aslında günlük hayatta şükretmesi gereken birçok şeyi ıskalayabilir. Hayatınızda çok fazla olan, farkına bile varmadığınız, küçüklüğünüzden beri sahip olduğunu ancak başkalarının sahip olmadığı pek çok şey olabilir. Gece yatağa girdiğinizde veya sabah gözlerinizi açtığınıda gün içinde yediğiniz yemeklere, başınızı sokacak bir eviniz olmasına, temiz su kaynaklarına sahip olmanıza ve ailenize, arkadaşlarınıza şükredin.

9. Kendinizi güçlü ve başarılı hissetmenizi sağlayacak cümleler bulun

Kendinizi güçsüz hissettiğiniz zaman size mutlu ve güçlü hissettirecek cümleler edinirseniz. Kontrolün sizde olduğunun farkına varmanızda kolaylaşır.

Öncelikle eksik yönlerinizi netleştirin ve bu eksiklikten kaynaklı yaşadığınız olumsuz durumlara karşı sizi motive edecek herhangi bir söz bulun ve kötü hissettiğiniz anlarda kendinizi bu sözlerle telkin edin. İnsanlar, olmak istedikleri kadar mutlu olurlar. A.Lincoln

10. Olumlama egzersizleri yapın

Olumlu düşünün, olumlu hissetmeye başlayın. Olumlama egzersizleri pozitif düşünmenize sağlayacak en önemli egzersizdir. Bu egzersiz ile size olumlu düşünceler çağrıştıran cümleleri gün içerisinde tekrar ederek kendinizi iyi hissetmenizin yolunu açmaya çalışıyorsunuz. Unutmayın ki istemek başarmanın yarısıdır. Olumlu düşünmenin gücüne inanırsanız isteklerinizin önündeki duvarların birer birer kalktığına şahit olacaksınız.


11. Başaracağınıza inanın

Mutlu olmanızı engelleyen şeyin genellikle karşılaştığınız olaylar ve insanlar olduğunu düşünürsünüz. Bu tamamen yanlıştır. Mutluluğu engelleyen tek şey sizin düşünceleriniz!

Bu yüzden inandığınız şeyleri değiştirmelisiniz. Bugüne kadar edindiğiniz deneyimleriniz ve yaşadığınız olumsuzluklar sizi bu duruma getirdi. Yaşadığınız her şey geçmişte kaldı artık sonuçları değiştirme zamanı, başaracağınıza inanın.

12. Hiçbir şeyi içinizde tutmayın

Eğer negatif duyguları içinizde, zihninizde tutmaya devam ederseniz, bir süre sonra bu duygular sizi ele geçirmeye başlar. Bu negatif duygulardan kurtulmak için bir başka yöntem de konuşmak, iletişim kurmak. Yaşadığınız olumsuz duyguları, bir yakınınızla paylaşabilirsiniz. Böylelikle zihninizin hava almasını sağlarsınız. Karşınızdaki kişi sizi dinlerken, konuya yeni bir bakış açısı getirebilirsiniz.

13. Hayatınızın kontrolünü ele alın

Olumlu düşünün dediysem olumsuz düşünceleri de boş verin demedim. Yaşadığınız sıkıntılarda yaptığınız hataların farkına varmak, neler yapabileceğinizi düşünmek, geleceğiniz için daha parlak bir yol sağlayacaktır. Böylelikle gelecekte yapabileceğiniz hatalardan kaçınmış olacak hem de pozitif düşünmeniz kolaylaşacaktır.


14. Kendinize şans tanıyın

Kendinizi üzgün veya yorgun hissedebilirsiniz. Böyle zamanlarda genellikle yaptığınız hatalara odaklanarak durumu üstesinden gelinemez hale getirebilirsiniz. Hatalardan ders almak ve yola devam etmek çok önemlidir. Hayatınızda hiç bir şey yolunda gitmiyor olamaz, yolunda gitmeyen şeylere değil yolunda giden şeylere odaklanırsanız emin olun kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.

15. Geçmişten ders alın

Geçmiş geçmişte kaldı ve hiçbir şekilde değiştirmeniz mümkün değil. Yapabileceğiniz tek şey var o da geçmişten ders çıkarmaktır. Geleceğe odaklanın yoksa geçmişin külleriyle uğraşırken karşınıza çıkacak önemli fırsatları kaçırabilirsiniz. Gücünüzün farkına varın ve kendinizi motive edin. Yaşadığınız olumlu olayları hatırladıkça zevk alırsınız, olumsuzları hatırladıkça “geçmişte kaldı” diye düşünür ve ders çıkarırsınız.

Sonuç olarak her iki durumda da geçmişin faydasını görmüş olursunuz. Bunu bu şekilde değerlendirin ve böyle düşünün, tabii abartmadan. Her şey geçmişte kalacak diye üst üste hata da yapmamak gerek.

16. Daha kötüsü olabileceğini unutmayın

Hayat yolunda iyi veya kötü bir çok olay ile karşılaşacaksınız. Bu yüzden başınıza gelen kötü durumların her zaman daha kötüsünün olduğunu unutmayın ve yaşadığınız hayata, soluduğunuz havaya minnet duyun.


17. Belki de bir fırsattır

Bazen yaşadığınız durumlar ne kadar olumsuz bile olsa sonucunda olumlu sonuçlar doğurabilir. Hiç sevmediğiniz bir işte çalışırken işinizden olmanız belki de yıllardır ertelediğiniz hayallerinizi gerçekleştirmeniz için size yeni bir başlangıç sağlayacaktır

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Öğretmenlikte yeni pediatrik yaklaşımlar

8 PROAKTIF SINIF YÖNETİMİ STRATEJİSİ Dersi bölen davranışları, olup bittikten sonra ele almak yerine, gerçekleşmesini daha az mümkün kılacak koşulları oluşturmak daha verimli olabilir. Burada öğretmen

Yeni web2 aracımız

Proje tanıtımı için yeni web2 aracımız https://littlebirdtales.com/tales/view/story_id/755527

bottom of page